En kort historie om rejsefotografi

11 Aug 2022 · 3 min read · Danish

En kort historie om rejsefotografi

Anette Eriksen │ ARTXP Blogger & Art Ambassador

Drømmer du om, at kunne vende hjem fra en rejse med de mest fantastiske fotos, hvor hver enkelt foto perfekt afspejler de mange oplevelser, du har haft? Med den fedeste vinkel, de skarpeste farver, den smukkeste udsigt?

Nu har du muligheden for netop at lære dette hos ARTXP med fotograf og lærer Joacim Madsen.

Men før du hopper ud i det, er her en ganske kort historie om rejsefotografi.

For når det drejer sig om fotografi, og historien bag kan man tale om, at det faktisk var rejsefotografi, der var noget af det første inden for fotografering. Det skal dog måske nok forståes på en lidt anden måde end, hvad vi i nutiden vil beskrive som rejsefotografi.

Fotograferne i Danmark rejste nemlig rundt i landet, og fotograferede familier, deres huse og forskellige bygninger. For eksempel fotografen, Laurids Poulsen (f. 1865), som var en fotograf fra Vejen. Han fotograferede i store dele af Danmark, måske ved hjælp af andre fotografer, som han ansatte. Formålet var ofte at lave portrætter, og at kunne bevare minder (hvilket selvfølgelig også gælder i dag).

Da folk begyndte at rejse mere, og fotografiapparatet gradvist udvikles, blev grobunden skabt for det, vi i dag kendetegner som rejsefotografi.

To personer, der regnes som nogle af de første, der tog på en rejsefotografi-ekspedition, var forfattere og fotografer Maxime du Camp og Gustav Flaubert (Madame Bovary, Følelsernes opdragelse). De rejste til Nordafrika og Mellemøsten for at fotografere.

Da grundlæggeren af Kodak, George Eastman, kom med det første analoge kamera ’Kodak’ i 1888, var det starten på en kæmpe udvikling. Nu kom muligheden for lettere, at kunne tage fotos – især også for amatører, og ikke mindst, at kunne transportere et kamera, der var langt mere enkelt end det tidligere fotografiapparat.

Et sted, der især blev populært, at fotografere var på safari i Afrika.

At kunne få chancen for at fotografere ”The Big Five”, der hentyder til elefanten, næsehornet, bøflen, løven og leoparden, var et af de mest eftertragtede mål for rejsefotografer (og jægere på storvildtjagt).

Tilbage til nutiden, har vi i dag evnen til, at kunne rejse i (næsten) hele verden og fotografere på grund af kameraets udvikling (og selvfølgelig også transport mulighederne).

Nu har du, som før nævnt, chancen for at lære rejsefotografering med Joacim Madsen.

Kom og vær med søndag d. 28/8, hvor Joacim guider dig gennem København og lærer dig kunsten at tage de bedste rejsefotos. Klik her og se mere hos ARTXP.

Kilder:
Om Laurids Poulsen: www.fotohistorie.com
The history of Travel Photography: www.pendaphototours.com

Become a Hosting Artist Today

Earn a valuable income from your creative skills